Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Valerio Adami

Met duidelijke, gestileerde omlijningen en kleurvlakken geeft hij zijn stripverhalen in de stijl van popart vorm: Valerio Adami. De afgebeelde historische, mythologische en surrealistische elementen hierin tonen de gevoelens van de Italiaans narratief-figuratief kunstschilder, geboren in 1935 te Bologna, op twee manieren; enerzijds ordent hij onderdelen uit de werkelijkheid zodat nieuwe associaties ontstaan, anderzijds koppelt hij details aan zijn eigen, persoonlijke ervaringen.

Voordat de wereldberoemde popartkunstenaar in 1955 naar Parijs verhuisde, studeerde hij tot 1954 onder begeleiding van de kunstschilder Achille Funi tekenen aan de Accademie di Brera in Milaan. Tijdens deze studie kwam hij in Venetië in contact met Kokoschka en Matta. In Parijs ontmoette Adami andere schilders: Roberto Matta en Wilfredo Lam. Onder invloed van deze twee focuste de Italiaan in zijn kunst op gebouwen die door de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk zijn gemaakt. Deze ruïnes zijn geïnspireerd op het expressionisme, het Franse cloisonnisme of synthetisme en de Nieuwe Figuratie, waardoor zijn herkenbare stijl werd geboren: platte kleurvlakken die zijn omsloten door zwarte lijnen.

In de jaren ’70 verruilde Adami het grootstadsleven, waarin de voorwerpen uit zijn context en perspectief zijn gehaald, voor beeldspraak uit de literatuur, politiek, muziek en mythologie. Zo tonen verschillende schilderijen van hem een gestileerde weergave van Sigmund Freud, zoals het kunstwerk ‘Sigmund Freud in Viaggio Verso Londra’ uit 1973 dat is opgebouwd uit rechthoekige kleurvlakken. In dit soort werken wordt het verlangen van de mens naar verre oorden uitgebeeld, als ook de wens om mythen van de Westerse cultuur en geschiedenis nieuw leven in te blazen. Figuren uit werken van Ovidius en andere fictieve momenten refereren hierin aan seksualiteit, verlangen, creativiteit en schoonheid, opdat we deze bronnen opnieuw kunnen ontdekken.

Adami hield zijn eerste expositie in 1959 te Milaan, waarna vele volgden: het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen, het Musée du Luxembourg te Parijs, de Biënnale van Venetië, het Institute of Contemporary Art in Boston, het Palais des Beaux-Arts te Brussel en vele andere musea en galeries in Europa en Amerika. Zijn kunst is vertegenwoordigd in de collecties van vooraanstaande musea, zoals het Centre Georges Pompidou te Parijs, het Museo d’Arte Moderna in Rome, het Museum of Modern Art te New York, het Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam en De Galerie Daniel Templon te Parijs, die Adami sinds 2004 vertegenwoordigt. Viermaal is zijn oeuvre retrospectief tentoongesteld: in het Centre Georges Pompidou te Parijs en in Valencia, Tel Aviv en Buenos Aires. Verschillende bekende schrijvers hebben Adami en zijn werk opgenomen in hun boeken en gedichten, zoals Jacques Derrida, Italo Calvino en Octavio Paz. Sinds zijn studie in Milaan woont en werkt Adami in zowel Londen als Parijs, met hier en daar een bezoek aan New-York, Zuid-Amerika en India.

http://www.arasgallery.com/profile.php?id=1

http://www.artnet.com/artists/valerio-adami/

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.rogallery.com/Adami_Valerio/adami-bio.htm

Not Just Another Canvas on the Wall