Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Vincent van Ojen

Beeldend kunstenaar Vincent van Ojen, geboren in 1960 te Someren, studeerde in 1984 af in de richting Houtsnede aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch.

Alhoewel Van Ojen een meester in de houtsnedetechniek is, heeft hij ook werken met olieverf op doek en aquarellen gemaakt. De natuur en landschappen fungeren als inspiratiebron voor de kunstenaar. De onderwerpen voor zijn geordende composities, die veelal alledaagse dingen zoals een landschap of vaas zijn, zijn herkenbaar weergegeven, maar in abstracties ondergeschikt gemaakt aan de compositorische opbouw. Het zijn "abstracte werken uit de realiteit gestolen", aldus Van Ojen over zijn werk. Hij is van mening dat de kwaliteit van de creaties niet zit in de onderwerpen, maar in de composities van de houtsneden, die een ritmisch geordend geheel van lijnen en vlakken zijn. Een landschap is voor Van Ojen een ordening van kleuren en vormen, niet een uiteenzetting van onderwerpen zoals huizen en bomen.

Kenmerkend voor zijn werk is het gebruik van expressionistische, heldere kleuren. Van Ojen vindt de houtsnedetechniek het perfecte middel om kleur vorm te geven op papier. Dankzij zijn expertise in deze techniek, past hij regelmatig de 'verloren techniek' toe. Dit houdt in dat hij meerdere kleuren op dezelfde plaat gebruikt. Na iedere druk wordt een gedeelte van het hout weggesneden, waardoor na een bepaald aantal drukken de plank op is. Dankzij het gebruik van deze techniek is er gelaagdheid in vorm en kleur op het papier ontstaan. De prenten zijn vrij, kleurrijk en schilderachtig - het lijkt wel alsof hij schildert op hout.

Van Ojen heeft een indrukwekkende lijst van solo- en groepsexposities in binnen- en buitenland op zijn naam staan. Daarnaast bevindt zijn werk in de collecties van particulieren en musea, waaronder in het Drents Museum Assen, Museum Henriette Polak in Zutphen en Museum De Wieger in Deurne. Van Ojen heeft verschillende prijzen voor zijn oeuvre gekregen, waaronder de Grafiekprijs in 1992 en de Jubileumkunstprijs Brabanthallen 's-Hertogenbosch.

Not Just Another Canvas on the Wall