Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Willem Speekenbrink

Willem Speekenbrink, geboren in 1953 te Breda, studeerde van 1976 tot 1982 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Gedurende zijn studie specialiseerde hij zich in de beeldhouwkunst. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in Den Haag.

Speekenbrink is beeldhouwer, installatiekunstenaar en omgevingskunstenaar, al heeft hij ook grafiek gemaakt. Hij wordt geïnspireerd door onverwachtse en verrassende combinaties en dit is te zien in zijn werk. "Niets is wat het lijkt", aldus de kunstenaar over zijn werk en inspiratie. Zijn creaties zijn een reactie op de huidige cultuur van deceptie, waar inaccurate informatie bewust wordt verspreid. Speekenbrink vindt de schoonheid van vernietiging prachtig en fascinerend.

De kunstenaar gebruikt verschillende materialen voor zijn beelden, waaronder rubber, aluminium, brons, paraffine, gips, hout, siliconen en diamant. Vergeleken met de werken die hij aan het begin van zijn carrière maakte, zijn zijn recente creaties klein en fragiel. Landschappelijke en architectonische concepten vormen de basis voor deze kunstwerken. Voor het maken van zijn grafische werken maakt Speekenbrink gebruik van lithografietechniek. Deze abstracte creaties bevatten veelal geometrische figuren.

Speekenbrink heeft verschillende solo- en groepsexposities gehad in binnen- en buitenland, onder andere bij galerie Brutto Gusto in Berlijn, in Stroom te Den Haag en tijdens de KunstRAI in Amsterdam. Zijn oeuvre is vertegenwoordigd in de collecties van particulieren, instellingen en musea, waaronder het Gemeentemuseum Den Haag. Er zijn ook enkele catalogussen en jaarboeken over Speekenbrinks werk verschenen: ‘Reis door mijn Kamer’ (2006), ‘Leben’ (1996) en ‘Een broze balans, over een sculptuur van Willen Speekenbrink’ (1994). Sinds 2000 is de kunstenaar ook werkzaam als docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Not Just Another Canvas on the Wall