Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Wim Claessen

Hij maakt mystieke, uitgerekte horizonnen van Nederlandse landschappen, die zich moeilijk laten benoemen: Wim Claessen. Dit komt omdat de kunstenaar, geboren in 1951 te Sittard, bestaande of eigen fotomateriaal op linnen uitvergroot. Zijn manier van schilderen en zijn kleurgebruik versterken dit gegeven.

De kleuren die Claessen, die van 1976 tot 1983 studeerde aan de Jan van Eyk Academie en Stadsacademie in Maastricht, gebruikt, heeft weinig met de realiteit te maken. Bij hem draait het namelijk meer om de sfeer die hij uit wil beelden: een geconcentreerde, dreigende uitstraling. Zo nu en dan is die sfeer merkbaar positief.

De tinten die Claessen in zijn werk toepast, worden zo mat mogelijk nat in nat op het linnen aangebracht. Tezamen vormen ze krachtige horizontale banen, die de weidsheid van het vergezicht weergeven. Simpel doch doeltreffend, want dingen die niet nodig zijn om gezegd te worden, laat hij liever achterwege.

Licht is voor Claessen, net zoals voor andere kunstenaars, zeer belangrijk. Toch is er geen lichtbron in zijn werk waar te nemen, enkel schaduwen die door melkachtig licht zijn gevormd. Hiermee wordt, samen met de verstilling van wezenlijke elementen, de tijdloosheid vertegenwoordigd.

Bij onder meer het Gemeentemuseum Helmond, de Galerie Wanda Reiff te Maastricht, de KunstRAI in Amsterdam en het Stedelijk Museum Roermond heeft Claessen zijn kunst getoond. Zijn werk is opgenomen in de collecties musea, instellingen en particulieren, waaronder Provincie Limburg, Universiteit Limburg en Gemeentemuseum Helmond. Claessen heeft verschillende stipendia en subsidies ontvangen, zoals het Basisstipendium Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst in 1994, 1998, en 2003 en de Presentatie Subsidie Provincie Limburg in 1997, 1998 en 1999. Tegenwoordig woont en werkt de kunstenaar in het Limburgse Dieteren-Susteren.

http://wimclaessen.com/?page_id=18

http://www.galeries.nl/index3.html

Not Just Another Canvas on the Wall