Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Wim Zurne

Veelzijdig kunstenaar Wim Zurné is in 1953 geboren te Bemmel. Van 1976 tot 1981 studeerde hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten, bekend als ArtEZ, in Arnhem.

Bij een veelzijdig kunstenaar hoort een veelzijdig oeuvre. Schilderijen, zeefdrukken, grafiek op doek, carborundumdrukken, etsen, experimentele grafiek, handgemaakte boeken, globes en objecten behoren tot zijn werk, al is Zurné met name gespecialiseerd in grafiek. Aanvankelijk is hij voornamelijk bekend om zijn abstracte kleuretsen van het landschap, die zijn geïnspireerd door kunstwerken van Pollock en Rothko. Met zijn abstracte werken streefde Zurné het ideaal van vrijheid in de kunst na, maar in de jaren '90 sloeg hij een andere richting in en begon hij met het maken van figuratieve werken. Deze creaties weerspiegelen situaties waarin mensen en dieren, zoals katten, vosjes, beren en honden, zich begeven.

De afgelopen jaren heeft Zurné kunstwerken gemaakt omtrent het thema reizen, zowel in tijd, ruimte als fantasie. Opvallend zijn de prominente contouren, die ingevuld zijn met monochrome, verweerde kleuren. Gedurende de jaren ’90 raakte Zurné ook gefascineerd door fossielen en grottekeningen, zoals die in de Grotten van Lascaux (circa 17.000-15.000 v.Chr.). Deze fascinatie reflecteert zich in zijn werken, die een natuurlijke uitstraling hebben en de impressie geven dat ze door de eeuwen heen zijn gevormd. Deze uitstraling is tot stand gekomen dankzij de techniek die de kunstenaar heeft gebruikt. Zo zijn zijn creaties opgebouwd uit meerdere lagen verf, op water- en oliebasis. Daarna is het werk ingesmeerd met lijm en bestrooid met zand of carborundum voordat ze middels de diepdruk- of zeefdruktechniek werden gedrukt.

"Ik hou van kunst voordat het kunst werd", aldus Zurné. Periodes waarin de werkelijkheid door de mens gevoelsmatig en intuïtief gesmeed wordt tot kunst, boeien hem. Om die reden zijn grotschilderingen en de romaanse kunst belangrijke inspiratiebronnen voor Zurné, al voelt hij zich bijvoorbeeld minder aangetrokken tot de klassieke oudheid, de renaissance en de academische traditie die daarop volgde. Deze visie op kunst reflecteert zich in het werk van Zurné; zijn creaties zijn ingetogen en emotioneel en komen voort uit een stroom van het collectieve onderbewustzijn, waar samenhang is tussen heden en verleden, en begrip en beeld.

Zurné heeft gedurende zijn carrière vele solo- en groepstentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland, zoals tijdens de KunstRAI in Amsterdam en in Museum Mooi Nederland te Beek-Ubbergen. In 2010 verscheen ‘Werk’, een monografie over de grafische technieken en het oeuvre van Zurné, geschreven door Wim Ewals.

Not Just Another Canvas on the Wall