Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Yiannis Bouteas

Natuurlijk en kunstmatig licht, voornamelijk neonbuizen, staan centraal in zijn oeuvre: Yiannis Bouteas. De verlichting wordt door de Griekse kunstenaar, geboren in 1941 te Kalamáta, gecombineerd met goedkope, alledaagse materialen, zoals touwen, koorden, stenen, ijzeren platen, Play-Doh, rubber en oude spiegels. Hierdoor behoren zijn constructies en installaties tot de arte povera (arme kunst).

Na zijn studie graphic arts aan de Athens School of Arts, waar hij van 1959 tot 1964 studeerde bij Kostas Grammatopoulos, ging Bouteas aan de École nationale supérieure des Beaux-Arts in Parijs studeren. Dit werd mogelijk gemaakt door een studiebeurs. In Parijs werkte en woonde hij voor een decennium.

Het lijkt alsof Bouteas in zijn gehele carrière in de arte povera (arme kunst) heeft gewerkt. Hij combineert namelijk alledaagse met technologische materialen. Het ligt aan de materialen hoe de constructies en installaties worden opgebouwd, en dat verschilt iedere keer weer. Al zijn Bouteas’ composities meestal verspreid over de vloer of tegen de muur. Af en toe worden deze driedimensionale stellages voorzien van fotografie of action painting, waardoor ze weer tweedimensionaal worden.

Bouteas heeft zijn werk tentoongesteld in Griekenland en Europa, waaronder in Ljubljana, Berlijn, Madrid en Parijs. Tevens vertegenwoordigde hij zijn land tijdens de Biënnales van São Paulo in 1981 en Venetië in 1990. Een overzichtstentoonstelling van zijn kunst, genaamd ‘States in Flux 1970-2004’, werd in 2004 gehouden in het Macedonian Museum of Contemporary Art te Thessaloniki. Tegenwoordig woont en werkt Bouteas in Athene en Parijs.

http://dp.iset.gr/en/artist/view.html?id=755

http://www.acgart.gr/acg-collection/ARTISTS/B/BouY/BouY-bio.htm

http://www.artfacts.net/en/artist/yiannis-bouteas-42201/profile.html

Not Just Another Canvas on the Wall