Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Zoltin Peeter

Zoltin Peeter, geboren in 1942 te Amsterdam, heeft van 1959 tot 1962 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en van 1964 tot 1965 aan het Nationaal Hoger Instituut in Antwerpen gestudeerd. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in het Friese Hallum.

Het oeuvre van Peeter bestaat uit tekeningen en sculpturen. Veel van zijn werken zijn vervaardigd naar aanleiding van zijn reizen naar IJsland en Noorwegen. In de ruige landschappen die hij bezoekt, wil hij zich alleen wanen en wil hij de landschappen in de meest letterlijke zin fysiek doorgaan om ze te kunnen doorgronden. In Peeters creaties worden onherbergzame bergketens, brede rivieren, imposante watervallen en laaghangende nevels weergegeven. De kunstenaar werkt abstract, maar in sommige van zijn creaties zijn figuratieve elementen te vinden, zoals een eland of een mens. Zijn kunstwerken zijn geen directe registratie van de waargenomen werkelijkheid, en de vormen of fragmenten daarvan, maar het eindstadium van een langdurig proces van verwerken, ordenen, herdefiniëren en duiden. Ter plekke maakt Peeter vlotte schetsen waarin het karakter van de waargenomen natuur wordt herleid tot oervormen en lineaire structuren. Later, in Nederland, werkt hij de thema’s en motieven verder uit. De kunstenaar gebruikt associaties en improvisaties van het moment om het beeld aan te vullen.

Met zijn werk verbeeldt Peeter op een nuchtere doch emotionele manier de kracht en alomvattende waarheid van de natuur. Kenmerkend voor zijn oeuvre zijn de donkere kleuren en zijn schetsachtige stijl.

Het werk van Peeter is vertegenwoordigd in vele collecties van bedrijven en musea, waaronder het Fries Museum in Leeuwarden, het Kröller-Müller Museum te Otterlo, het Museum Belvédère in Heerenveen en het Historisch Museum Deventer. In 2009 ontving de kunstenaar de Gerrit Benner Prijs voor Beeldende Kunst door de Provinciale Staten van Friesland.

Not Just Another Canvas on the Wall